Asiakaspalvelu: p. 08 410 8700 | asiakaspalvelu@vestia.fi

Raahe – Kysymyksiä ja vastauksia

Henkilö laittamassa roskapussia poltettavan jätteen astiaan, joka on valkoisessa jätekatoksessa. Taustalla näkyy peltoa ja metsää.

Raahen kaupungin vastuulle kuuluvan jätehuollon järjestämisen tulevaisuuden ratkaisuista on käyty keskustelua. Keskustelun tueksi olemme koonneet tähän osioon taustatietoja asiasta ja kuvausta Vestian toiminnasta sekä toimintaperiaatteista tilanteessa, jossa Raahe päätyisi tekemään ratkaisun liittyä Vestia Oy:n osakkaaksi.

Klikkaamalla kysymystä alta, pääset lukemaan vastauksen.

Taustaa:

Nykyinen tilanne Raahessa:

Raahen mahdollinen osakkuus Vestia Oy:ssä:

Vestian toiminta ja palvelut:

Taustaa

Mitä laki määrää jätehuollon järjestämisestä?

Jätelaki (32 §) velvoittaa kunnan järjestämään jätehuollon asumisessa syntyvän jätteen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen osalta. Lisäksi kunnan on jätelain (93 §) mukaan järjestettävä neuvontaa, tiedotusta ja valistusta mm. jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseksi ja lajittelun tehostamiseksi.

Nämä velvoitteet kunta voi toteuttaa joko itse tai siirtämällä jätehuoltotehtävät kuntien omistamalle jätehuoltoyhtiölle.

Kunta voi siirtää jätteen vastaanoton, kuljetuksen ja käsittelyn, laskutuksen, neuvonnan ja näihin liittyvät hallinnolliset tehtävät, joihin ei sisälly julkisen vallan käyttöä, tätä varten perustetulle yhtiölle, jonka kunta yhdessä muiden kuntien kanssa omistaa (jätelaki 43 §). Kunta vastaa siitä, että siirretyt tehtävät tulevat hoidetuiksi jätelain ja säännösten mukaisesti.

Kunnalle kuuluu myös vastuu jätehuollon viranomaistehtävistä, jota toteuttaa kunnan määräämä jätehuoltoviranomainen (23 §). Jos kunta päättää siirtää jätehuollon järjestämiseen liittyvät palvelutehtävät kuntien omistaman yhtiön hoidettavaksi, kunnan jätehuoltoviranomaisena toimii yhteistoiminta-alueen kuntien yhteinen toimielin tai näiden perustama kuntayhtymä (43 §).

Mitä tarkoittaa, että jätteenkuljetus on kiinteistön haltijan järjestämä tai kunnan järjestämä?

Voimassa oleva jätelaki antaa kunnalle kaksi vaihtoehtoa järjestää jätekuljetukset. Kunta voi järjestää vastuullensa kuuluvan jätehuollon kuljetukset joko:

  1. Kiinteistönhaltijan järjestämänä: Kunta ulkoistaa jätteenkuljetukset kiinteistölle, jolloin kukin asuinkiinteistö itse vastaa kuljetuksen hankkimisesta valitsemaltaan jätekuljetusyritykseltä.
  2. Kunnan järjestämänä: Kunta tai kunnan jätehuoltotehtäviä jätelain nojalla toteuttava kuntaomisteinen jätehuoltotoimija järjestää kuljetukset keskitettynä kokonaisuutena. Yleinen, myös Vestialla käytössä oleva, tapa on kilpailuttaa kuljetukset julkisina hankintoina yksityisten jätekuljetusyritysten kesken.

Kuljetusjärjestelmien erot näkyvät ensisijaisesti siinä, että kunnan järjestämässä kuljetuksessa samaa katua ei aja usean kuljetusliikkeen autot tyhjentäen jäteastian vain niistä kiinteistöistä, joissa heillä on asiakkuus. Tämän eroavaisuuden ja sen tuottamien logististen-, taloudellisten- ja ympäristöhyötyjen takia jätelaki asettaa kunnan järjestämän kuljetusmallin etusijalle.

Toistaiseksi jätelaki mahdollistaa kotitalouksien sekajätteen kuljetuksissa molemmat toimintatavat, mutta biojätteen ja pakkausjätteiden osalta vain kunnan järjestämän kuljetusmallin. Jätteen käsittely kuuluu molemmissa kuljetusmalleissa kunnan vastuulle.

Nykyinen tilanne Raahessa

Mikä on Raahen kaupungin nykyinen jätehuollon toimintamalli?

Nykyisellään Raahen kaupunki järjestää itse jätehuollon toiminnot ja viranomaistehtävät, mutta tukeutuu jätteen käsittelyssä Kiertokaari Oy:n osakkuuteen ja kuljetuksissa kiinteistöjen hankkimiin kuljetuksiin, eli kiinteistön haltija hankkii itse jätteenkuljetuksen valitsemaltaan kuljetusyritykseltä.

Raahen kaupunki omistaa jäteasemien rakenteet ja vastaa uusista investoinneista itse.

Raahen nykyisessä toimintamallissa kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon ratkaisuista ja viranomaistehtävistä vastaa rakennetun ympäristön lautakunta.

Miksi Raahessa vertaillaan vaihtoehtoja jätehuollon toteuttamiselle?

Jätehuoltoa koskevat velvoitteet ja vaatimukset ovat kasvaneet niin EU:n kuin kansallisen sääntelyn toimesta. Tämän myötä rakennetun ympäristön lautakunta päätti lähteä vuonna 2023 tarkastelemaan Raahen jätehuollon toteutuksen nykytilaa ja tekemään vertailua saatavilla olevista jätehuollon toteuttamisen eri vaihtoehdoista.

Mitä vaihtoehtoja rakennetun ympäristön lautakunnan selvityksessä on jätehuollon toteuttamiselle Raahessa?

Raahen Seutu -lehden artikkelissa (12.2.2025) on tiivistetysti kuvattu lautakunnan selvityksen tuottamat vaihtoehdot:

  1. Raahe jatkaa jätehuollon järjestämistä omana toimintana nykyisellä tavalla Kiertokaaren osakkaana: Vaatii kaupungille omia työntekijöitä jätehuollon järjestämiseksi ja viranomaistyön hoitamiseksi. Kaupunki omistaa jäteaseman rakenteet ja vastaa uusista investoinneista itse.
  2. Raahe jatkaa jätehuollon järjestämistä omana toimintana, mutta vaihtaa yhteistyökumppania: Vaatii resurssien lisäämistä kaupungille ja useita avoimia kilpailutuksia. Kaupunki itse omistaa kaiken ja päättää kaikesta jätehuoltoon liittyvästä.
  3. Raahe liittyy täysjäseneksi kuntien omistamaan jäteyhtiöön, joko Kiertokaareen tai Vestiaan: Jätehuoltoviranomaisen tehtävät siirtyvät kuntien yhteiselle jätelautakunnalle ja toiminnan operatiivinen järjestäminen ja kehittäminen jäteyhtiölle. Resurssien tarve kaupungilla vähenee ja investoinnit siirtyvät jäteyhtiön vastuulle.

Eri toteuttamisvaihtoehtojen vaikutusten arvioinnin ja vertailun lopputuloksena rakennetun ympäristön lautakunta päätti esittää ratkaisuksi Vestian täysjäsenyyttä.

Miten asia etenee tällä hetkellä Raahessa?

Raahen kaupungin rakennetun ympäristön lautakunta päätti 12.2.2025 esittää kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle Vestian osakkuutta Raahen uudeksi jätehuoltoratkaisuksi. Esitystä tullaan käsittelemään hallituksen ja valtuuston toimesta maalis- ja huhtikuun 2025 aikana.

Lopullisen päätäntävallan asiassa omaa Raahen kaupunginvaltuusto. Mikäli kaupunginvaltuusto päätyisi esityksen mukaiseen ratkaisuun, asiassa edettäisiin lopulliseen neuvotteluun liittymisestä ja Vestia Oy:n yhtiökokouspäätökseen liittymisen hyväksymisestä.

Raahen mahdollinen osakkuus Vestia Oy:ssä

Mikä on Vestian mahdollisen osakkuuden hinta Raahelle?

Osakeomistuksen osuus määräytyy kunnan ja yhtiön muiden osakaskuntien asukaslukumäärien suhteessa. Osakkeen hinta lasketaan liittymisen hyväksymishetkeä edeltäneen tilinpäätöksen nettovarallisuusarvosta, ellei yhtiökokous toisin päätä.

Vestian osakekannasta on laadittu arvonmääritys, jonka perusteella on päästy arvioon Raahen liittymisen kustannuksista. Mahdollinen osakkaaksi liittyminen toteutettaisiin suunnattuna osakeantina, jossa Raahen kaupunki osakkeita vastaan luovuttaisi Vestia Oy:lle pääasiassa apporttiomaisuutena jätehuoltoon liittyvää infraa.

Osakevaihdossa huomioitaisiin myös Raahen kaupungin mukaantulon tuottamat volyymihyödyt liikearvon muodossa. Tavoitteena on, että suunnatussa osakeannissa siirtyvät osakkeet voitaisiin Raahen kaupungin osalta maksaa ilman rahansiirtoa.

Miten raahelaiset hyötyisivät Vestian osakkuudesta?

Raahen kaupungin osakkaaksi liittymisen vaikutukset näkyisivät Raahen alueella parantuvana palvelutasona ja edullisempana hintatasona. Edullisempi hintataso saavutettaisiin 17 kunnan alueella suuremman volyymin tuomana, ja se koskettaisi kaikkia Vestian toiminta-alueen kuntalaisia.

Jätehuolto on toiminnan luonteeltaan äärimmäisen volyymipainotteista. Kuljetusten osalta volyymin vaikutus yksikköhintoihin näkyy siinä, kuinka suurta kuormaa pystytään kuljettamaan mahdollisimman vähillä ajokilometreillä. Kunnan vastuulle kuuluvan jätteen kuljetuksissa ero tulee esiin kuljetusjärjestelmiä vertaamalla.

Raahen nykyisessä kiinteistön haltijan järjestämässä kuljetusmallissa samaa katua voi ajaa useampi jäteauto. Vestialla, eli kunnan järjestämässä kuljetusmallissa reitit on määritelty siten, että vastaavaa tilannetta ei synny. Tällöin yksittäisen jäteauton kustannukset jakautuvat mahdollisimman monelle jäteastialle per ajettu kilometri.

Jätteen laitosmaisten käsittelyratkaisuiden osalta investoinnit eivät mukaile käsiteltävää määrää. Jäte-energiavoimalan, lajittelulaitoksen tai biokaasulaitoksen investointi ja käsittelyn hintataso eivät puolitu, mikäli käsiteltävän määrän osalta vertaillaan esim. 100 ja 200 miljoonan kilon kapasiteetilla toimivia laitoksia.

Kuntalaisen jätehuollon kannalta ratkaisut keskittämisen ja suurempien kokonaisuuksien osalta näkyvät suoraan edullisempina hintoina

Miten paikallisten jätekuljetusyritysten käy, jos Raahe liittyy osaksi Vestiaa?

Julkisessa keskustelussa on tuotu esille kanta, jossa yritykset ja heitä edustavat edunvalvontajärjestöt kannattavat kiinteistön haltijan järjestämää kuljetusmallia. Molemmissa kuljetusratkaisuissa käytännön työn tuottavat yksityiset kuljetusyrittäjät.

Kiinteistön haltijan järjestämä kuljetusmalli on yrittäjien kannalta yleisesti paremmin tuottava malli, koska siinä astian tyhjennyksen hintataso on vain yksittäisen kiinteistön ja valitsemansa kuljetusliikkeen välinen sopimusasia. Kunnan järjestämässä kuljetusmallissa urakkakilpailutusten kautta saatava hinta on julkisesti esillä jätehuollon taksassa.

Hintatason julkisuuserojen takia alueellinen vertailu järjestelmien kesken on haasteellista. Järjestelmien taloudellinen katsantokanta jakaa eri toimijoiden näkemykset asiasta. Kunnalliset jätehuoltotoimijat ja Kuntaliitto kannattavat kuntalaisen kannalta kustannustehokkaampaa kunnan järjestämää kuljetusmallia.

Miten jäteastian tyhjennyshinta muuttuisi, jos Raahe liittyy Vestian osakkaaksi?

Raahen kaupungin alueella on tällä hetkellä käytössä kiinteistönhaltijan järjestämä kuljetusmalli ja Vestian toimintatavassa käytetään kunnan järjestämää kuljetusta.

Paikallismedian ja muiden tahojen tekemien selvitysten perusteella Raahen alueen nykyinen hintataso yleisimmän jäteastian tyhjennykselle on noin 15 euron suuruusluokassa.

Vestian nykyisessä taksassa vastaavan kokoisen jäteastian tyhjennyksen hinta on 9,45 euroa. Huomioitavaa on toki Vestian toimialueella käytössä oleva jätehuollon perusmaksu. Vertailuja tehtäessä on syytä huomioida kiinteistön jätehuollon järjestämisen kuukausi- ja vuosikulu, sekä kokonaispalvelun laatu ja taso. Jatkossa Raahessa kaikki kotitaloudet olisivat samanarvoisessa asemassa ja jäteastian tyhjennyksen hinta olisi kaikille sama, asui  sivukylällä tai kantakaupungissa.

Milloin Vestian jätteenkuljetukset alkavat Raahessa, jos Raahe liittyy Vestian osakkaaksi?

Siirtyminen kiinteistön haltijan järjestämästä kuljetusmallista kunnan järjestämään kuljetukseen edellyttää lainsäädännön mukaan kolmen vuoden siirtymäaikaa päätöksen voimaantulosta.

Siirtymäajalla varmistetaan se, että kunta tai kunnan puolesta asiaa hoitava jätehuoltoyhtiö ehtii järjestämään kilpailutuksen ja sopimusperusteisesti toimivilla jätekuljetusyrityksillä toiminta ei pääty yllättäen, vaan jää aikaa suunnitella tuleviin urakkakilpailutuksiin osallistuminen.

Mitä Raahen liittyminen Vestiaan tarkoittaisi Vestian nykyisten omistajakuntien osuuksille?

Vestia Oy:n osakassopimuksen mukaan yhtiö voi hyväksyä yhtiökokouksessa edustettujen osakkeiden enemmistön päätöksellä osakkaaksi uuden kunnan, joka hyväksyy osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen. Edellytyksenä on, ettei liittyminen aiheuta osakaskunnille välittömiä lisäkustannuksia tai -vastuita tai johda merkittäviin jätemaksujen korotuksiin muissa kunnissa.

Osakkuudesta luopuminen on noussut myös julkisessa keskustelussa esille ja tähän on toimintamalli kuvattuna Vestian osakassopimuksessa. Vestian nykyisten 16 osakaskunnan osalta ei luopumista ole otettu esille. Yli 25 vuotta toimineelle yhteistyölle, jolla tuotetaan 91 000 kuntalaiselle jätehuollon peruspalvelut, ei missään tarkastelussa ole nähty yhtä tehokasta toteuttamisvaihtoehtoa.

Miksi Vestian nykyiset omistajakunnat näkevät Raahen liittymisen hyvänä asiana?

Vestian nykyisten omistajakuntien kanssa käytyjen keskusteluiden perusteella Raahen kaupungin liittyminen nähdään vaikutuksiltaan positiivisena asiana. Näkemys perustuu jätehuollon volyymiluonteisuuteen, eli suuremmassa kokonaisuudessa yksikköhinnat pienentyvät ja tehtyjen investointien hyödyntämisaste paranee.

Vestian osakassopimuksen mukaisesti Raahen mahdollinen mukaantulo Vestian osakkaaksi ei saa aiheuttaa nykyisille osakkaille negatiivisia vaikutuksia jätemaksuihin tai palvelun tasoon.

Millainen on Raahen päätösvalta Vestian osakkaana?

Mikäli Raahen kaupunki päättää liittyä Vestia Oy:n osakkaaksi muuttuu päätöksenteko Vestian osakassopimuksen mukaisesti siten, että Raahen kaupungilla on yhtiökokouksessa osakkeenomistajuutensa suhteessa äänivalta yhtiön asioihin.

Raahen kaupungilla tulisi myös olemaan edustus yhtiön hallituksessa, jota kautta päätäntävalta ulottuu myös Vestia-konsernin muihin yhtiöihin. Jätehuoltoon liittyvien viranomaistehtävien osalta Raahen kaupungilla olisi jäsenyys jätelautakunnassa, joka tekee koko Vestian toimialuetta koskevat viranomaispäätökset.

Liittyessään Vestian osakkaaksi Raahen kaupungilla olisi suurimman osakkeenomistajan asema, koska osakassopimuksessa asukaslukusuhde määrittää osakeomistuksen jakauman.

Vestian toiminta ja palvelut

Kuka hoitaa Vestian jätteenkuljetukset?

Vestia kilpailuttaa jätekuljetukset kuntalaisten puolesta. Vestian toimintatavassa yksityiset kuljetusyritykset yhtä lailla kuljettavat jätteen ja kilpailutukset toteutetaan julkisena hankintakilpailutuksena siten, että yksi kilpailutettava kokonaisuus muodostaa yhden jäteauton kokoisen kuljetusurakan.

Urakkakokonaisuus muodostuu yhden jäteauton kapasiteettia vastaavasta reitistä, jolloin ajettua kilometriä kohden saadaan tyhjennettyä mahdollisimman monta astiaa. Urakoiden kokoluokitus korreloi myös kaluston käyttöikään, eli uuden urakkakilpailutuksen osalta valittu urakoitsija hankkii jäteautokaluston ennen urakan alkamista ja urakan päättyessä auto on käyttöiältään lähes loppuun kulutettu.

Kun kuljetusurakat kilpailutetaan yhden jäteauton kokoisina urakoina, myös pienemmillä paikallisilla yrityksillä on mahdollisuus osallistua ja menestyä urakoissa. Mahdollistamalla matala kynnys osallistua kilpailutuksiin pyritään varmistamaan hintojen pysyminen maltillisena ja välttämään kuljetusten keskittyminen vain suurille toimijoille.

Vestia vastaa kuljetuksiin liittyvästä asiakaspalvelusta ja laskutuksesta, jolloin urakoitsija keskittyy suorittamaan vain tarvittavat tyhjennykset reitillä. Nykyisellä Vestian 16 kunnan toimialueella on käytössä seitsemän yhden jäteauton kokoista urakka-aluetta. Vestialla urakoi sekä isoja että pieniä toimijoita.

Kuka päättää jätehuoltomääräykset Vestian toiminta-alueella?

Vestian toiminta-alueella on voimassa Jokilaaksojen jätelautakunnan määrittelemät jätehuoltomääräykset, joihin jätelainsäädäntö antaa lähtökohdat (mm. velvoite kerätä biojätettä kaikilta kiinteistöiltä niissä taajamissa, joissa asuu yli 10 000 henkeä).

Alueellisina päätöksinä jätehuoltoviranomainen voi päättää mm. tyhjennysväleihin liittyviä säännöksiä.

Jätehuoltomääräyksiin voi tutustua osoitteessa jätelautakunnan sivuilla.

Mikä on hallituksen esittämän hankintalain vaikutus Vestian toimintaan?

Julkisessa keskustelussa on nostettu esille erityisesti yrittäjien ja heitä edustavien edunvalvontajärjestöjen taholta Petteri Orpon hallitusohjelmaan liittyvä työryhmämietintö, jossa esitetään kuntien omistamien in-house yhtiöiden minimiomistuksen asettamista. Esitetty näkökanta on se, että Raahen tulisi keskeyttää jätehuoltoasian selvitys johtuen mahdollisesta lainsäädäntömuutoksesta.

Hallitusohjelmakirjaukseen liittyvä työryhmämietintö on ollut lausuntokierroksella ja annettujen lausuntojen perusteella muutoksen vaikutusarvioinnissa on nähty vakavia puutteita. Jätehuollon osalta nykyinen tulkinta on lisäksi se, että jätehuolto osana huoltovarmuuskriittistä infraa tultaisiin rajaamaan pois mahdollisen lainsäädäntömuutoksen piiristä.

Raahen kaupungin jätehuoltoratkaisuiden osalta lainsäädännön vaikutuksia on tarkasteltu, ja edellä mainitut seikat huomioiden viranhaltijoiden tai rakennetun ympäristön lautakunnan toimesta ei toistaiseksi ole nähty painavia syitä selvitystyön keskeyttämiselle.

Mitkä ovat Vestian toimintaperiaatteet?

Vestian toimintaa ohjaavat strategian lisäksi osakassopimuksessa sovitut toimintaperiaatteet, joissa korostuu kuntien ja kuntalaisten yhdenvertainen kohtelu. Toiminta-alueella on käytössä taksahintojen osalta tasataksamalli, jossa astian tyhjennyshinta on määritelty samaksi kiinteistön sijainnista riippumatta.

Kuntien ja asumiskeskittymien osalta pyritään palvelutason mahdollisimman suureen tasalaatuisuuteen. Palvelutarjontaa ei ole keskitetty vain suurimpiin kuntiin, vaan kaikista Vestian toimialueen kunnista löytyy pienjätekuormia vastaanottava lajittelupiha ja pakkaustuottajien Rinki-pisteitä täydentäviä Vestian ylläpitämiä ekopisteitä.

Vestian strategian ytimenä on tuottaa kuntalaisille mahdollisimman tehokkaasti edulliset, laadukkaat ja toimintavarmat jätehuollon peruspalvelut. Tämän päämäärän toteuttamiseksi Vestia Oy ei osakassopimuksensa mukaisesti jaa omistajakunnille osinkoja. Omistajakunnat eivät myöskään rahoita Vestian toimintaa kunnallisverotuksesta kerättävin varoin. Vestia Oy:n ympärille rakentuneen konsernin muiden liiketoimintojen tehtävänä on tukea päätavoitetta, joka mahdollistaa alle omakustannehintaan tuotettavat kuntalaispalvelut.

Lue lisää Vestian toimintaperiaatteista täältä.

Mitä kuuluu Vestia-konserniin?

Vestian toiminta on rakennettu konsernimuotoon, jossa kuntien vastuulle kuuluvia jätehuoltotehtäviä tuottavan emoyhtiö Vestia Oy:n toimintaa tukevat tytär- ja osakkuusyhtiöt.

VYP Yritysjätepalvelut

VYP Yritysjätepalvelut eriytettiin lainsäädännön ohjaamana emoyhtiöstä vuoden 2019 lopulla selkeyttämään julkisoikeudellisen ja yksityisoikeudellisen toiminnan rajaa. Kuntien omistamat jätehuoltoyhtiöt tarjoavat myös yrityksille jätehuoltopalveluita erityisesti siinä tilanteessa, jossa yrityksille ei ole tarjolla riittävästi palvelutarjontaa.

VYP Yritysjätepalvelut osana konsernia tarjoaa toimialueen pk-sektorille aiemmin emoyhtiön tarjoamat markkinoita täydentävät jätehuoltopalvelut. Pääosa liiketoiminnasta syntyy kuitenkin teollisuuden tarvitsemista jätehuoltopalveluista. Konsernin yrityspalvelut toimivat erillään kunnallisesta jätehuollosta ja markkinaehtoisella toiminnalla pyritään tuottamaan emoyhtiölle tuottoa ja sitä kautta alentamaan kuntalaisen taksaa. Vestia Oy omistaa 100 % VYP Yritysjätepalveluista.

Lajittelupihakonsepti

Suunnitteilla olevan konsernin kolmannen yhtiön tarkoituksena on jatkaa Vestian kehittämien itsepalveluautomatisointiin ja etävalvontaan perustuvien jätehuoltoratkaisujen myymistä ja toteuttamista muille jätehuoltolaitoksille ja kunnille yli Vestian toimialuerajojen. Kolmannen yhtiön tavoitteena on yrityspalveluiden lailla toimia 100 % emoyhtiön omistamana kuntavastuullista toimintaa tukevana osana, jolla Vestian tekemästä innovaatiotyöstä saadaan aikaan kuntalaisen kannalta palvelutason parantumisen lisäksi jätehuollon taksahintoja alentavaa vaikutusta.

Lajittelupihakonsepti on toiminta-ajatukseltaan uniikki, yhdistäen ihmisen tuottaman etäpalvelun paikan päällä tapahtuvaan itsepalvelutekniikkaan. Teknistä kehitystä pyritään edistämään jatkuvasti mm. keinoälyn hyödyntämisen osalta. Itsepalvelumallilla toimivia pienjäteasemia on Suomessa noin kolmekymmentä, joista Vestia on toteuttanut tai suunnitellut 20.

Westenergy Oy Ab

Vestia Oy on yksi Mustasaaressa sijaitsevan Westenergy Oy Ab:n seitsemästä omistajasta kolmanneksi suurimmalla omistusosuudella (18,27 %). Vestian keräämät poltettavat jätteet toimitetaan Westenergylle hyödynnettäväksi kaukolämmön ja sähkön tuotantoon. Laitoksen polttokapasiteettia myydään myös muille toimijoille. Westenergyn tavoite on tuottaa kunnallista jätehuoltoa toteuttaville omistajilleen jätteen energiahyödyntämispalvelut mahdollisimman edullisesti, joka näkyy suoraan kuntalaisen jätehuoltotaksassa.

Bio-VV Oy

Bio-VV Oy on Vestia Oy:n ja Vesikolmio Oy:n tasaosuuksin omistama yhtiö, joka suunnittelee biokaasulaitoksen ja sen yhteydessä toimivan lannoitevalmisteiden jalostusyksikön rakentamista Kalajoelle. Laitoksessa on tarkoitus käsitellä Vestian ja Vesikolmion toimintaan liittyviä biomassoja sekä rasvapitoisia rehuteollisuuden sivueriä, tuottaen niistä energiaa ja lannoitevalmisteita.

Vestian toimialueelta biojätteet toimitetaan nykyisin Ab Stormossen Oy:n biokaasulaitokselle Mustasaareen. Pitkistä kuljetusmatkoista ja kohonneesta käsittelyhinnasta johtuen Vestia on selvittänyt uutta käsittelyratkaisua, joka on johtanut Bio-VV Oy:n perustamiseen ja Kalajoelle sijoittuvan laitoshankkeen käynnistämiseen. Oman laitoksen rakentamisen on todettu tuottavan kuntalaiselle parhaan lopputuleman.

Hanke on saanut Ympäristöministeriöltä 6,5 miljoonan euron investointituen ja laitoksen on suunniteltu aloittavan toiminnan vuonna 2027. Hankkeen on ensisijaisesti tarkoitus varmistaa kuntalaiselle nykyistä edullisempi biojätteen käsittelyn hintataso.

Mikäli Raahen kaupunki liittyy Vestia Oy:n osakkaaksi tulee Raahe omistamaan myös emoyhtiön omistajuuden kautta em. yhtiöitä.

Mikä vaikuttaa Vestian hintatasoon?

Vestian hintatasoon vaikuttaa kilpailutettujen kuljetus- ja käsittelypalveluiden lisäksi konsernin muu liiketoiminta, joka alentaa hintatasoa. Vestian pidemmän aikavälin tavoitteena on pystyä tuottamaan kuntalaiselle tarjottavat palvelut merkittävästi alle omakustannehinnan.

Raahen kaupungin selvitystyössä olennaisena tekijänä arvioitiin, miten valittava jätehuollon kokonaisratkaisu vaikuttaa kotitalouksien asumisen kustannuksiin ja sitä kautta alueen yleiseen ostovoimaan. Vestia pyrkii siihen, että jätehuolto pystytään tuottamaan mahdollisimman edullisesti, mutta laadukkaasti niin, että kotitalouksien jätehuollosta maksamilla euroilla ei tehdä tarpeetonta voittoa missään toimintoketjun vaiheessa.

Mikä on perusmaksu ja mitä sillä saa?

Vestian toiminta-alueella on käytössä jätehuollon perusmaksu. Jätelain mukaan jätteiden alueellisten vastaanottopaikkojen perustamisesta ja ylläpidosta, jäteneuvonnasta, rekisterin ylläpidosta ja muista vastaavista jätehuollon järjestämiseen liittyvistä tehtävistä aiheutuvat kustannukset voidaan periä erillisenä perusmaksuna.

Vestian perimällä jätehuollon perusmaksulla kuntalaiselle tuotetaan

  • lakisääteinen jätehuollon neuvonta
  • pakkaustuottajien Rinki-pisteitä täydentävät ekopisteet
  • automatisoidut lajittelupihat
  • viranomais- ja hallintotoiminta
  • vaarallisen jätteen veloitukseton vastaanotto.

Suurin osa kerätystä perusmaksusta käytetään pienjätekuormien vastaanottoon tarkoitettujen lajittelupihojen toiminnan ylläpitoon.

Perusmaksun käyttö on ensisijaisesti hinnoittelukysymys. Niillä toimijoilla, joilla perusmaksua ei ole käytössä tulee edellä mainitut toiminnot katetuiksi jätehuollon muissa hinnoissa. Mediasta on voinut seurata tämän ilmiön toteutumista Oulun päätöksenteon kautta, jossa esitetyn perusmaksun käyttämättä jättäminen johti jätehuollon astiatyhjennyshintojen 30 % nousuun.

Perusmaksua käyttämällä kustannukset jakautuvat tasaisesti kaikille kotitalouksille sellaisten palveluiden ylläpidosta, joiden käyttöä ei voida suoraan kohdistaa yksittäiselle kiinteistölle. Perusmaksun käyttö mahdollistaa myös Vestian lajittelupihoilla lajittelua edistävän hinnoittelun kulujen tullessa katetuksi suurimmilta osin perusmaksun kautta.

Kiinteistön jätehuoltokustannuksia tarkasteltaessa on täten syytä ottaa huomioon jäteastioiden tyhjennyshintojen lisäksi perusmaksun kuukausitason vaikutus ja se mitä kyseisellä maksulla saa vastineeksi.

Mitä palveluita Vestia tarjoaa kuntalaisille?

Omistajakunnille ja kuntalaisille tuotettavat palvelut jakautuvat neljään pääkategoriaan:

Kiinteistökohtaiset jäteastiat

Kaikilla kiinteistöillä on poltettavan jätteen astia ja muiden jätelajien keräysastiat jätehuoltomääräysten mukaisesti. Vestia vastaa näiden astioiden tyhjennyksistä ja jätteiden kuljetuksista.

Kuljetusten järjestämisestä Vestialla on useamman vuoden kokemus ja järjestelmä tuottaa asiakkaille palvelun, johon ollaan asiakaskyselyiden perusteella tyytyväisiä ja laatu pysyy hyvänä.

Urakkaohjelmissa asetettu sallittu tyhjennysvirhetiheys on tällä hetkellä Suomen tiukimpia (sallittu virhetyhjennysten määrä enintään 1/3600 tyhjennystä), johon iso osa nykyisistä urakoitsijoista kykenee.

Lue lisää jäteastiatyhjennyksistä täältä.

Lajittelupihat

Kaikissa Vestian omistajakunnissa on vähintään yksi lajittelupiha (pl. Merijärvi, jonne piha tulossa 2025). Lajittelupihoilla kerätään kuntalaisten jätteitä, joita ei voi lajitella kiinteistön jäteastioihin tai ekopisteille. Asiakaspalautteen myötä tarkoituksena on laajentaa kohteiden aukioloa nykyisestä ma-pe klo 10-17 ajoista. Osakaskuntien tasapuolisen kohtelun periaatteen mukaan Raahen vastaanottopaikat automatisoitaisiin samalle palvelutasolle muiden Vestian osakaskuntien kanssa.

Lue lisää lajittelupihoista täältä.

Ekopisteet

Vestia täydentää Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n vastaanottopisteverkostoa omilla ekopisteillään. Pisteiden sijoittumisen osalta Vestia käy tiivistä keskustelua Ringin kanssa verkostojen yhteensovittamisesta, ja Vestia huolehtii myös osan toimialueella sijaitsevien Rinki-pisteiden kunnossapidosta.

Rinki-pisteiden sijoittuessa pääasiassa isompiin taajamiin on Vestian täydentävien pisteiden sijoittuminen keskitetty pienempiin kyliin ja asutuskeskittymiin. Osakkuuden myötä tehtäisiin sama tarkastelu Raahen alueelle sijoittuvien ja tarvittavien pisteiden osalta.

Vestian perusperiaatteisiin kuuluu tarjota mahdollisimman samantasoinen palvelu riippumatta siitä, missä päin toimialuetta kuntalainen asuu. Tämän johdosta Vestian täydentävä keräys on laajuudeltaan lähes kolminkertainen verrattuna Rinki-pisteiden määrään koko toimialueella. Ekopisteiden osalta on myös käynnissä kehityshankkeita mm. keinoälyä hyödyntävän kameravalvonnan osalta.

Lue lisää ekopisteistä täältä.

Kierrätysneuvonta

Vestia toteuttaa omistajakuntiensa puolesta jätelain edellyttämät kierrätysneuvontapalvelut. Vestian oman kierrätysneuvojan neuvontatyötä tukee yhteistyö toimialueen 4H-yhdistysten kanssa.

Eri teknologioita hyödynnetään aktiivisesti kierrätysneuvonnassa. Tästä esimerkkinä Vestia otti ensimmäisenä toimijana Suomessa käyttöön keinoälyyn perustuvan kierrätysohjeita tarjoavan kuvatunnistuksen, johon voi tutustua täällä.

Lue lisää kierrätysneuvonnan palveluista täältä.

Miten Vestia on varmistanut toimintavarmuuden poikkeustilanteissa?

Toimintavarmuuden, varautumisen ja ennakoinnin merkitys on kasvanut viimeisten vuosien aikana ja näitä toimia edellytetään aiempaa enemmän jätehuollon toimijoilta. Vestian osalta toiminnan jatkuvuuden varmistaminen on ollut jo pidempään tärkeänä osa-alueena toiminnan kehittämisessä.

Ulkopuolisten kokeneiden turvallisuusalan toimijoiden tuottamien auditointitarkasteluiden perusteella (viimeisin syyskuu 2024) Vestian tilanne on tällä hetkellä hyvä, ja kaikki edellytetyt riskienhallinta- ja varautumistoimet ovat asianmukaisesti hoidettuja. Varautumisen näkökulma on otettu kiinteäksi osaksi toimintaa, joka näkyy mm. Vestian strategian pääpainopisteissä. Vestian strategiassa on linjattu, että kuntalaisen etu on jätehuoltojärjestelmä, joka on varautunut toimimaan myös kaikkein vaativimmissa poikkeusoloissa.

Miten Vestian toimintaa kehitetään?

Vestialla käytetään toiminnan laadun varmistamiseen sertifioituja ISO-järjestelmiä, joihin olennaisena osana kuuluu asiakastyytyväisyyden mittaus ja toiminnan kehittäminen esille tulleen palautteen perusteella.

Toimialueen kuntalaisten jätehuoltojärjestelmän kehittämisen kärjeksi on nostettu innovaatioiden ja teknologisen kehittämisen osa-alueet, joihin Vestia on voimakkaasti panostanut. Viimeisen viiden vuoden aikana kehitetyt lajittelupiha- ja etävalvontaratkaisut ovat näistä merkittävimmät tekijät, joilla Vestia erottuu valtakunnallisellakin tasolla muista kunnallisen jätehuoltopalvelun tuottajista.

Teknologian hyödyntämisellä haetaan strategian mukaan sekä parempaa palvelutasoa että toiminnan tehokkuutta, joilla voidaan varmistaa taksan kautta saatavien eurojen päätyvän tehokkaaseen käyttöön.

Edeltävän viiden vuoden aikana konserniin on myös määrätietoisesti rakennettu aidosti toimivan liikeyrityksen edellyttämät toiminnan prosessit, joissa tapahtunut kehitys mahdollistaa nykyisen strategian, jolla tavoitellaan vaikeaa yhtälöä eli korkean laadun tuottamista edullisesti.

Vestian toimintaan voi lisäksi tutustua vuosikertomuksen kautta.