Biojäteastia lähikuva

Miksi biojäteastian sisällä on musta jätesäkki?

Biojäteastioiden sisään laitettavat mustat jätesäkit ovat ristiriidassa biojätteen lajitteluohjeiden kanssa. Miksi asiakkailta vaaditaan biohajoavien muovipussien tai paperipussien käyttöä, kun ne heitetään biojäteastiaan muoviseen jätesäkkiin? Nämä kysymykset, eikä aiheetta, ovat askarruttaneet monia asiakkaitamme biojätteen erilliskeräyksen alettua.

Olemme Vestialla kokeilleet erilaisia biohajoavia jätesäkkejä bioastioiden sisällä useiden vuosien ajan. Valitettavasti kaikki kokeilussa olleet säkit repeytyvät helposti, tippuvat jäteastioiden pohjalle kasaan ja vaikeuttavat jäteautokuljettajien työtä. Lisäksi toimimattomat sisäsäkit lisäävät asiakkaiden biojäteastioiden epäsiisteyttä.

Isoja mustia jätesäkkejä voi kuitenkin käyttää biojäteastioiden sisällä, koska biojätteen käsittelyssä tällaiset isot jätesäkit pystytään erottelemaan koneellisesti esikäsittelyn yhteydessä ennen varsinaista biojätteen käsittelyä reaktorissa.

Pyrimme kuitenkin mustien jätesäkkien käytöstä eroon niin pian kuin löytyy ratkaisu biohajoavien sisäsäkkien ongelmiin. Sekä me Vestialla että biojätteitä käsittelevällä laitoksella suosittelemme asiakkaitamme käyttämään biojätteelle ensisijaisesti paperisia pusseja, koska ne hajoavat biojätteen käsittelyprosessissa biohajoavia muovipusseja paremmin. Jos kuitenkin paperipussien käyttö ei ole mahdollista, voi biojätteille käyttää biohajoavia muovipusseja. Tavallista muovipussia ei tule käyttää, koska silloin biojäte ei päädy uusiokäyttöön mullaksi tai biokaasuksi.

Tämä ja muita jätehuoltoa koskevia kysymyksiä vastauksineen löydät täältä.